Om Barfotalöpning

Barfotalöpning

Ta av dig skorna och bli en snabbare, starkare mindre skadebenägen  genom barfotalöpning! Det var förmodligen många år sedan du sprang barfota. Kanske var du barn och sprang längs med vattnet på stranden, eller sprang efter dina små barn på gräset under någon sommarpicknick. Det är dags att du vrider tillbaka klockan och kastar av dig skorna och prövar igen!

Barfota eller i minimalistiska skor, även kallat barfotaskor, utan kraftig dämpning under hälen, kommer du märka att du landar mer på hela foten. Du kommer att ta kortare steg med högre frekvens och landa fötterna mjukare mot underlaget. Allt detta sammantaget gör dig till en bättre löpare. Dessutom en mindre skadad sådan.

Nyligen genomförda studier påvisar att försökspersonerna har upplevt olika resultat, men majoriteten har rapporterat enligt ovan.

  • Färre problem med återkommande ankelstukning och kroniska fotskador
  • Högre grad av upplevd smidighet
  • Färre problem med deformerade tår
  • Förbättrad balans (som har bidragit till att förhindra andra skador)
  • Förebyggande av åderbråck (tack vare ökad blodcirkulation i fötterna)

Barfotalöpning är även ett bra komplement till den erfarna löparen. Barfotalöpning stärker dina fötter och vadmuskelatur.

Tekniken

Allt fler löpare börjar inse att  bära skor med vadderade häl och stötdämpning gör mer skada än nytta. Frågan hur lyckad övergång från dämpad löpning till mer minimalistisk eller barfotalöpning blir därför allt mer aktuell. Terra Plana som producerar Vivo Barefoot, som vi säljer här, har producerat en video för att visa människor hur man kan genomföra övergången till minimalistiska löpningen och återupptäcka glädjen av naturliga rörelser.  Hur kan vi alla kan tränas för att göra övergången smärtfri – och ännu viktigare – att älska den.

Det gäller att inte  rusa in i barfotalöpning – bokstavligen talat. Lyssna på din kropp och låt dina fötter vänja sig.  Justera sedan varsamt din träningsdos.  Både Terra Plana och Vibram Fivefingers rekommenderar att gå så mycket som möjligt i  din Vivobarefoot-sko eller Fivefinger-sko i din vardag för att hjälpa anpassa dig till barfotatekniken. Starta inte med löpningen innan du känner att du kan gå naturligt i barfotaskorna.

Lee Saxby är en av världens främsta  löpningscoacher. I instruktionsvideon (från Terra Plana Vivo Barefoot) nedan lär han ut några enkla tekniker och rättesnören för dig att komma igång med barfotalöpning på rätt sätt.

Learning the Skill of Barefoot Running from Terra Plana on Vimeo.

Skorna

”Vänta lite” du tänker för dig själv … Skor?… Barfota? Är inte det motsägelse? Hur kan man vara både barfota och ha skor på?

När vi här pratar om ”barfotaskor” menar vi egentligen skor som omfamnar fördelarna och filosofin med barfotaträning och barfotalöpning. Vissa människor kallar dessa typer av skor ”minimalistiska skor”. Några av dessa så kallade barfotaskor ser och är i vissa fall ännu mer tekniskt avancerad än dina vanliga löparskor. Bra exempel på barfotaskor för löpning ärVibram Fivefingers, Vivo Barefoot  och Inov-8 som vi säljer här.

Vibram Fivefingers är skor som passar din fot som handen i handsken, med 5 separata ”fingrar”  för tårna. De har genomgående fått lysande recensioner från löpare och friluftsentusiaster. Att löpa i Vibram Fivefingers-skor är så nära att löpa helt barfota du kommer.

Vivo Barefoot skor av Terra Plana är ett lite mer neutralt alternativ till Fivefingers. Det är samtidigt ett bra miljöval i och med att Vivo Barefoot är helt ekologiskt producerade.

INOV-8 Är kanske mest kända för sina premiumskor specialiserade på off-road och trailrunning. De gör dock även några modeller mer anpassade för vanliga löpspåret och landsväg. Vad som skiljer dem från de mer konventionella löpskotillverkarna, är att de har utformat varje sko med låg heeldrop och med en teknik som låter foten röra sig som om du vore barfota.

Barfotatrenden har vuxit sig stark. Nike, New Balance, Saucony och andra stora aktörer på löparskomarknaden har börjat att röra på sig i samma riktning och allt fler lättviktsmodeller dyker upp på marknaden.

Join the barefoot revolution!

3 trackbacks

  1. [...] tomBesök butikenBarfotalöpningJoin the barefoot revolutionVidare till innehållStartOm BarfotalöpningButikenBloggKontakt« Outside Magazine om barfotalöpningUltramarathonmannen Jason Robillard om [...]

  2. Av Vibram Fivefingers « Fitnesspolaren on 12 oktober, 2011 at 06:13

    [...] mest för att de inte är så snygga…  japp jag är fåfäng ibland. Jag gillar ju att vara ett med naturen i och för sig så funderar på att ge skorna ett försök. Det finns dock ett STORT [...]

  3. [...] to learn more about minimalist running? Svenskspråkiga texter här [1], [2]; and/or in English here [3], [4]. Bookmark the permalink. ← Budapest at Night [...]